Läsning om jaktlabradoren

Jag är med i en grupp på FB som heter Jaktavlade Spaniel och Retrievers i Sverige. Sök rätt på den gruppen för där finns mycke intressant att läsa. I dag har det varit en jättespännande diskussion om show-jaktlabbe! Ska försöka återge lite, men det e inge vetenskapligt, men nog finns det en del sanning.

Efter andra världskriget fick golden o Labbe en showvariant. Tidigare var retrievern en ren ”överklasshund” som levde sitt liv som apportör på gods o ställdes ut som en kvalitetskontroll. Innan Labbe blev en ras finns dokumenterat att både Bordercollie o Pointer finns inavlade. Detta för att tillgången på avelsdjur var starkt begränsad. Skrönan är att man blandade ut showlabbar för att tunnas ur, men det stämmer inte. Redan på 30-talet började stamtavlorna dela sig, men det tog 10 år innan det syntes på utsidan. Och sedan dess har de mer eller mindre avlats i sepparata korridorer. Så det e länge sedan det finns någon gemensam nämnare.

20121220-215822.jpgFlapper är far till alla barnen. Han var född nån gång mellan 1900-1902 o va den första labradoren som blev FTCH. Han hade närmare 1000 valpar… Visst e han snygg?

Någon skrev också att de hade för sig att SLU har gjort en gentest och att det inte finns något genetiskt släktskap mellan showlabbe o jaktlabbe.
Visst e det spännande! Har vi egentligen två raser som heter samma sak? Å vad är då en parning mellan en show och en jaktlabbe? En blandras?

Å varför skriver jag det här? Jo för att jag själv e intresserad av avel o vill veta vad som finns i rasen. Dessutom tycker jag att det är så knepigt när rasen e så uppdelad. Våra ”jaktlabbar” kan inte ställas ut, de är inte rastypiska. Och de ”showavlade” håller inte för jaktproven. Viken är den rätta? Ni som är intresserade, gå med i gruppen. Det finns fler intressanta frågor som tas upp!

20121220-221845.jpg Här är mina labbar osså en BT…

20121220-221942.jpg Dagens Sally!

Viktor har hört av sig… Efter ett dygn har han sumpat telefonen…. Bara tre månader o 29 dagar kvar på resan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *