Att importera Asta!

Asta är min andra hund som jag importerar från England. Den första var Springerspanieln Pebben! Den gången tog jag honom via Cargo, dvs han flög själv i en liten bur bland bagaget… Nu gick det över förväntan bra! Men den här gången for jag över själv och hade Asta i en väska i kabinen! Detta är också bla en kostnadsfråga. Att flyga dom via Cargo kostar minst 10 000:-, och att flyga själv kostade mig inkl hyrbil ca 6000:-. Nu bodde vi hos John och va ju där så kort tid att vi inte hann spendera så mycke pengar på roliga saker! Fast de hade jag ju kunna gjort hemma också 😉 20140514-123040.jpgInnan man åker över är det lite papper som ska ordnas.

  • Först måste man få Chipnumret på valpen
  • Sen ska man ha ett intyg från uppfödaren att valpen inte lämnat kenneln

IMG_1800

  • och sen ansöka hos Jordbruksverket om införsel av valp, pris 900:-. Att få tillbaka ansökan tar 15 dagar (inte arbetsdagar utan två veckor)IMG_1801
  • Valpen måste vara under 3 månader, annars behövs rabiesvaccin och då måste man vänta ytterligare 21 dagar. Dessutom e de ju så stora då att de är för tunga för att vara inne i kabinen. De får max väga 8 kg för att få vara där. Uppfödaren måste dessutom fixat ett pass till valpen.

IMG_1797

När man kommer hem ska man skicka efter en Export stamtavla från Engelska kennelklubben. Kostnad ca 500:-IMG_1799

  • När stamtavlan kommit från UK, så ska man ansöka om svenskt registreringsnr hos SKK, kostnad 575:-IMG_1798
  • Glöm inte försäkra hunden innan ni åker, när ni är hemma igen behövs en veterinärbesiktning av valpen, som ska till försäkringsbolaget.

Och nu är valpen hemma! Det är inte alla flygbolag som tar hundar i kabinen, så det gäller att kolla upp. England har lite knepiga regler, men efter tips så fick vi nys om Lufthansa!IMG_1794Asta e hemma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *