Clinics!!! Å va e de då….

På Wikipedia kan man läsa så här En clinic (betoning på första stavelsen) är ett lånord från engelskan som ofta används inom ridsporten och bland skidlärare. Det betyder ungefär ”seminarium”, ”träningsläger” eller ”kurs” , ofta med någon som betraktas som mer eller mindre expert inom området ifråga.

Det kommer från Westernridningen och har sedan spridit sig till andra ridsportgrenar. Å varför tar jag upp det här? Jo, för jag tycker att de träningar vi har för instruktörer, både egna och utomlands ifrån, tenderar att bli väldigt kostsamma för deltagaren. Oftast måste man ha många deltagare för att en helg inte ska rasa iväg kostnadsmässigt och det blir som en mindre utlandsresa i kostnad. Å vad ger det här deltagarna? Ärligt så kan jag säga att jag inte känner att jag ”tränar” min hund under den helgen. Jag är med o ser nya övningar, möjligtvis får jag en hint om vad min hund kan eller inte kan o vad vi behöver träna mer på! Om jag lyckas skrapa ihop pengar till nästa års kurs, så har tränaren svårt att komma ihåg hunden och vad den gjorde då och om vi utvecklats eller ej.

För två år sedan så hade vi en form av clinic i Härnösand med Sören Norén. Det var enbart för instruktörer i Västernorrland. Ingen deltagare körde sin hund, utan jag hade tagit in ekipage från valp till elithund. I två dagar visade vi hur man byggde upp en valp till elithund. Vi hade enbart en övning som Sören byggde på hela vägen igenom klasserna! Jag tror det var 12 deltagare som lyssnade, diskuterade och kunde åka hem och träna! Den kursen var väldigt uppskattad!

Men tycker jag då inte det är bra med kurs??? Jo, absolut! Men i rätt form! Jag tror att (alltså jag o inget vetenskapligt bevisat) om man deltar i en clinic för en duktig tränare, man får se hur saker och ting ska göras, ev hur fel ska rättas till och sen åker man hem till sin tränare som man tränar enskilt för o delger uppgifterna! Då tror jag att det kan bli bra. Det jag har med mig från hästtiden är kontinuitet! Man tränar återkommande för SAMMA tränare, man deltar i clinics som åskådare och tar upp intressanta saker och har bra diskussioner, och framförallt får man en målbild på hur det ska vara! Så tror jag att träningen leder till framgång! Själv har jag haft förmånen att fått ha Sören som tränare kontinuerligt och alla de diskussioner vi hade om problem! Så himla mycke jag lärt mig! Å vad jag saknar honom och alla dessa timmar av hundsnack!20131203-184744.jpgBästa Sören som lärt mig så mycket! Här med Oves mormor Lotten!

Men hur ska vi göra en clinic då??? Jo, bjuda in en duktig tränare, ta emot 30-40 intresserade åhörare samt ett par ekipage! Å då, är summan av kursen en fjärdedel… En kurs på 2500:- kostar helt plötsligt 625:-… Men tänker ni då… Jag tränar ju inte min hund??? Nä, men det är där enskild träning kommer in i bilden! Man lägger pengarna på kontinuerlig träning os EN tränare, men man hämtar inspiration, målbilder och diskussioner på en clinic! Jag har pratat med flertalet som varit på kurs och som sagt att det bästa med kursen va när hunden satt i bilen och man kunde koncentrera sig på va tränare lärde ut!

En annan gång hade jag Birgitta Staflund-Wiberg här uppe. Vi hade en tre-delarkurs, där första helgen va teori… de va en chansning, för en hel helg utan att göra ett skit med hunden??? Birgitta la upp helgen superbra. Utbildning där jaktprov vävdes ihop med jakt som vävdes ihop med jaktprovsregler och protokoll och som toppen Birgittas erfarenhet som domare! Frågor som, vad är samarbetsförmåga? Varför står det i regler, vad betyder det på en jakt och hur bedömer domaren det! Så gick vi igenom hela protokollet! Jättebra upplägg!!! Vi var 15 st den helgen! Vilka diskussioner det blev! Det var så bra för de som aldrig kommit i kontakt med jakt. Varför ska vi göra och kräva vissa saker av hunden på ett WT eller B-prov? Jo, för att på en jakt är det exvis mycket viktigt att hunden går fint fot, gör den inte det utan den hoppar studsar o far så kanske den hoppar till så jag bränner av ett vådaskott med bössan! Ja visst, våra hundar e ju gjorda för att kunna ta bössan själv o gå ut o jaga! Inte för ett ett B-prov med färdigt upplägg o inget eget skjutande!! De e ju självklart när man hör det!

Oj, de här blev långt… Men nu e jag ju egentligen specialpedagog och går verkligen igång på pedagogik! Och glöm inte att det här är vad JAG tycker!DSC_5643

Roger Phillips, en verkligen pedagogisk instruktör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *